Avantouinti ja toiminnan rahoittaminen

Avantouintitoiminnan pyörittäminen vaatii rahaa

Tässä artikkelissa käsitellään avantouintiin liittyvää taloudellista puolta. Harva tulee ajatelleeksi, että jääveteen laiturinnokasta pulahtamiseen liittyisi jotain kustannuksiakin. Näin kuitenkin on. Vaikka avantouinti itsessään on uimarin kannalta todella edullinen harrastus, ei yleisten avantouintipaikkojen tai uintiseurojen toiminnan pyörittäminen kuitenkaan ole täysin ilmaista puuhaa. Varainkeruu onkin tämän vuoksi todella tärkeää, jotta avantouinti harrastuksena eläisi ja voisi hyvin myös meillä Suomessa.maxresdefault (15)

Eri seuroilla on tietenkin omat keinonsa kerätä varoja toiminnalleen. Kenties tärkein näistä on jäsenmaksujen kerääminen säännöllisesti avantouintia harrastavilta, seuraan kuuluvilta jäseniltä. Muita mahdollisia tulonlähteitä ovat erilaiset myyntitulot sekä mahdollisesti sopimusten ja sponsoreiden kautta tulleet tuotot. Joskus saattaa olla tarpeen ottaa lainaa heti.

Toisinaan käy myös niin hyvin, että joku päättää lahjoittaa avantouintiseuralle, yhdistykselle tai liitolle suuremman summan rahaa, jolla toimintaa voidaan pyörittää. Mikäli kyseessä on rekisteröity avantouintiseura, voi se mahdollisesti myös harkita valtionosuuden hakemista, joka tekisi toiminnan syventämisestä, laajentamisesta ja kehittämisestä helpompaa. Rekisteröidyt avantouintiseurat ovat yleishyödyllisiä yhteisöjä, joiden kohdalla pätee vain osittainen verovelvollisuus, mikä keventää hieman toiminnan kuluista aiheutuvaa taakkaa.

Mitä kuluja avantouinnista koituu?

Esimerkiksi avantouintipaikkojen ylläpitoon menevä rahamäärä saattaa tulla joillekin yllätyksenä, mikäli ei tule ajatelleeksi kaikkia niitä asioita, joista siellä on pidettävä huoli. Esimerkiksi jäähän tehtävä avantouintiallas vaatii jatkuvaa huoltoa ja aukon avonaisena pitämistä, ettei se jäädy umpeen. Avantouintipaikalle tarvitaan jonkinlainen laituri sekä siitä laskeutuvat tikkaat tai portaat, joiden kunnosta on pidettävä huolta. Suuremmilta avantouintipaikoilta löytyy myös laiturin päältä lämpömatto tai muu vastaava pinta, jota täytyy säännöllisesti puhdistaa. Lisäksi avantouintipaikan yhteydessä on useimmiten sähkö-, savu- tai puusauna, jonka ylläpitoon uppoaa jonkin verran rahaa sähköön tai polttopuihin. Pukuhuone on varsin tärkeä, sillä kynnys lähteä avantouinnin pariin on pienempi kun paikassa tietää olevan lämmin ja hoidettu pukuhuone, jossa vaatteiden vaihtaminen onnistuu miellyttävämmin. Myös pukuhuonetiloissa, saunassa ja avantoon johtavan reitin siivousmaksut ovat oma kulueränsä, joka on syytä huomioida.

Avantouintiseuroissa järjestetään aina silloin tällöin kilpailuja, joissa saattaa olla pieniä palkintoja tarjolla parhaiten suoriutuneille. Myös valtakunnallisella tasolla järjestetään erilaisia kilpailuja kuten tietenkin SM-tason avantouintikisat. Näihin kilpailuihin kerätään useimmiten osallistujamaksu kaikilta osallistujilta. Hieman alemmalla hinnalla osallistuminen onnistuu liittymällä jonkun avantouintiseuran jäseneksi, vaikka toki on syytä huomioida myös seuran jäsenyydestä koituva vuosittainen kulu.

Mistä tuloja avantouinnin toiminnan pyörittämiseen oikein saadaan?

Yksi tärkeimmistä rahoittajista on suurimmassa osassa tapauksia se kaupunki, jossa avantouintia harrastetaan. Monet kaupungit tukevat mielellään ainakin jossain määrin avantouintitoimintaa. Kaupungin tarjoama rahoitus mahdollistaa usein esimerkiksi riittävät tilat, joista löytyvät suihkut ja tilat vaatteiden vaihtamiselle.

Rahaa säästyy myös talkootyön voimin, joka onkin varsin yleistä avantouimareiden parissa. Paikalla ei tarvita yleensä henkilökuntaa, sillä myös vapaaehtoiset voivat käydä avaamassa pukukopin tilat sekä lämmittämässä saunaa tarvittaessa. Myös rahastaminen tapahtuu useimmiten itsepalveluun pohjautuvan lipaskeräyksen kautta siten, että jokainen paikalle saapuva pudottaa sisäänpääsymaksun suoraan lippaaseen. Avantouintiin pyydettävä maksu vaihtelee suuresti paikasta ja seurasta riippuen ja yleisimmin se vaihtelee muutaman euron summasta lähemmäs parinkymmenen euron suuruiseen summaan.

Koska useimmiten jäsenmaksuista ja pääsylipuista kertyvät rahat eivät aivan riitä kaiken toiminnan pyörittämisen kattamiseksi, on varainkeruuta mahdollista harrastaa myös samoilla keinoin kuin missä tahansa muussakin urheiluseurassa. Erilaisia tapahtumia kuten myyjäisiä saatetaan silloin tällöin järjestää ja niissä on myynnissä esimerkiksi leivonnaisia tai arpoja. Avantouimarit voivat myös hankkia myytäväksi esimerkiksi pikkuleipiä, sukkia tai milloin mitäkin, josta kertyneet tulot menevät seuran toiminnan pyörittämiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *