Miksi kannattaa aloittaa avantouinti harrastuksena?

Moni suomalainen harrastaa avantouintia. Suomessa harrastus on kasvanut suosiossa pikkuhiljaa ja joidenkin arvioiden mukaan maassamme avantouinnin harrastajia löytyy hiukan yli 100 000 henkeä, jotka vierailevat aina silloin tällöin jollain maamme lukemattomista avantouintiIWSA-Sweden-S5paikoista. Yhtä suuri määrä kylmässä vedessä pulahtamisesta pitäviä harrastaa lajia oman kesämökkinsä rannalla jäähän tehtyä avantoa käyttämällä. Suomalaisten avantouimareiden joukosta löytyy yhtä lailla niin miehiä kuin naisiakin. Vaikka jotkut saattavat kyseenalaistaa lajin viehätyksen täysin, on avantouinti siltikin varsin kannattava harrastus. Syitä tälle on monia ja seuraavaksi niistä esitelläänkin muutama.

  • Avantouinti on edullinen harrastus. Yleensä avantouintipaikalla uiminen ei ole kovinkaan hintavaa, vaan siitä peritään tavallisimmin suuruudeltaan samankaltainen maksu kuin esimerkiksi uimahalleissa. Tähän maksuun voi hyvinkin saada jonkinlainen alennus kuulumalla avantouintiseuraan. Lisäksi jotkut toki pulahtavat kylmään veteen aivan ilmaiseksi esimerkiksi oman mökin laiturilta käsin, mutta puitteet ovat valvotummat ja otollisemmat varsinaisilla avantouintipaikoilla.

Avantouinti on myös edullinen harrastus siksi, ettei siinä tarvita kovinkaan kummoisia varusteita. Avantouimareilla on yllään tietenkin yleensä uimapuku. Toinen hyvä idea on myös varustautua joillain jalkineilla, sillä kaikilta uintipaikoilta ei löydy avannolle vievää lämpöä tuovaa pinnoitetta kuten mattoa. Säännöllisesti avannossa uivien varastosta löytyy erityiset neopreenistä valmistetut jalkimet, mutta yhtä lailla myös mitkä tahansa muovisandaalit tai jopa villasukat kelpaavat, jos ne istuvat napakasti jaloissa, eivätkä valahda pois uimisen yhteydessä. Kolmas yleinen varuste on villahattu, joka estää lämmön haihtumisen päästä ja suojaa korvannipukoita ja hiuksia saunassa kovien löylyjen kuumuudelta. Jotkut saattavat myös vetää käsiin käsineet, jotta metallikaiteeseen tarttuminen on miellyttävämpää avantoon laskeutuessa. Kannattaa ottaa mukaan tietenkin myös pyyhe, mahdollisesti istuinalusta ulkona tai saunassa istuskelun varalta ja avantouinnin jälkeen ylle puettava lämmin vaatekerta.

  • Avantouinti on mainio keino tavata uusia ihmisiä. Usein avantouintipiireihin hakeutuu sosiaalista porukkaa. Harrastuksen parissa on helppo tavata uusia ihmisiä ja myös saada uusia ystäviä, sillä säännölliset vierailut avantouintipaikoille tarkoittavat sitä, että muidenkin siellä käyvien kasvot tulevat tutuiksi. Usein avantouimarit ystävystyvät keskenään ja saunasta kuuluu vilkas puheensorina kun vanhat tuttavat kertovat kuulumisiaan. Lisäksi erilaisissa valtakunnallisissa tai kansainvälisissä tapahtumissa on mahdollista kohdata muita lajiin hurahtaneita ihmisiä.
  • Avantouintia harrastetaan omaa kehoa kuunnellen. Se myytti, että avantoon lähtiessä pitäisi pulahtaa veteen ja uida kymmeniä metrejä tai viihtyä vedessä kauan, ei pidä paikkaansa. Avantouinnissa jokainen voi itse päättää, mihin vetää rajan ja milloin on syytä lopettaa uiminen. Kun harrastusta vasta aloittelee, voi aivan hyvin vain kastautua veteen muutamaksi sekunniksi ja nousta samantien lämmittelemään. Vähitellen omaa kehoa kuunnellen voi asettaa itselleen haasteita. Pidemmän aikaa avantouintia harrastaneille on tyypillistä pulahtaa avantoon useamman kerran ja käydä välissä saunomassa. On myös hyvä tiedostaa, ettei avantouinti välttämättä tarkoita lainkaan sitä, että vedessä uisi. Myöskään pään kasteleminen ei kuulu asiaan. Moni uimari laskeutuu portaita pitkin jäiseen veteen ja tekee muutaman pienen uintiliikkeen portaiden läheisyydessä kunnes on aika nousta ylös vedestä.
  • Avantouinti virkistää ja vahvistaa. Avantouinnilla on monenlaisia hyötyjä terveydelle johtuen siitä, että sen myötä elimistö altistuu lämpötilanvaihteluille. Tästä hyötyy esimerkiksi verenkierto sekä kudoksissa tapahtuva aineenvaihdunta, jotka puolestaan hellivät ihoa ja saattavat hidastaa kehon vanhenemisprosessia säännöllisesti harrastettuna. Verenpainekin pysyy tutkitusti matalammalla tasolla sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka harrastavat avantouintia säännöllisesti. Lisäksi tiettyjen reumasairauksien kohdalla avantouinnista on todettu olevan selkeästi hyötyä yhtenä hoitomuotona. On kuitenkin myös havattu, että kaikki avantouintiin liittyvät terveyshyödyt häviävät kun avannossa säännöllisesti käymisen lopettaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *